מכון-דרור-לוגו

תפריט

אבחון אספרגר: תסמינים של תסמונת אספרגר אצל ילדים או מבוגרים

מאת: רותי פרגר-מאור, פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה

תוכן עניינים

מה זה אספרגר?

תסמונת אספרגר הינה הפרעה מוחית מורכבת המהווה חלק מרצף הספקטרום האוטיסטי, כאשר מרבית הילדים והמבוגרים המאובחנים כבעלי תסמונת אספרגר חווים קשיים בפיתוח מיומנויות חברתיות, תקשורתיות ורגשיות שונות.

במרבית המקרים, אנשים בעלי תסמונת אספרגר הינם בעלי מנת משכל בטווח הנורמה, אולם הם מגלים מיומנויות חברתיות ותקשורתיות לקויות, הבאות לידי ביטוי בחוסר אמפתיה, יכולת מועטה ליצור חברויות, שיחות חד צדדיות, עיסוק פרסברטיבי בעניין מסוים והצגת תנועות מסורבלות. 

ההערכה הינה כי בישראל חיים כיום אלפי ילדים ומבוגרים המוכרים על ידי ביטוח לאומי כלוקים בתסמונת אספרגר, כאשר לפי הסטטיסטיקה פי 9 גברים מאובחנים כבעלי אספרגר ביחס לנשים באותה קבוצת גיל. יחד עם זאת, בעזרת תמיכה מקצועית נאותה, אנשים אלה יכולים לנהל חיים מלאים ופוריים.

היעדר רמת שירותים נאותה בישראל ותמיכה בלתי מספקת מצד הביטוח הלאומי, עשויות לגרור נטל עצום על הורים לילדים עם אספרגר. משפחות רבות מתארות כי קבלת אבחנה לעתים קרובות כרוכה בתהליך אבחון משמעותי אשר עשוי לקחת מספר חודשים ואף שנים.

לאחר קבלת האבחנה, הורים מבינים במהרה כי ישנם בתי ספר מועטים ביותר בעלי כוח אדם ומשאבים המתאימים להתמודדות עם המאפיינים והתסמינים המיוחדים של ילדים עם אספרגר.

כאמור, תסמונת אספרגר הינה חלק מרצף הספקטרום האוטיסטי וחולקת מאפיינים משותפים רבים עם אוטיזם (ASD).

תסמונת אספרגר

תסמונת אספרגר: תסמינים

בעוד הורים עשויים להתרשם מתסמינים של תסמונת אספרגר כבר בגיל הרך, כאשר ילדיהם מגלים עיכוב התפתחותי מסוים, הורים אחרים פונים לאבחון של תסמונת אספרגר רק בגיל ההתבגרות של ילדיהם. בנוסף, ישנם אספרגר בתפקוד גבוה שלא אובחנו מעולם ופונים כעת כמבוגרים לביצוע הערכה. 

קושי באינטראקציה חברתית – אנשים בעלי תסמונת אספרגר חווים קשיים באינטראקציה חברתית ולעתים קרובות נראים לסביבה כשקטים ומתבודדים. באופן כללי, אנשים המאובחנים על רצף הספקטרום האוטיסטי מתקשים לפענח קודים חברתיים, להביע את רגשותיהם ולהבין את רגשות האחר. כמו כן, הם עשויים להרשים כבלתי הולמים חברתית ונאיביים.

קשיי תקשורת – ילדים ומבוגרים עם תסמונת אספרגר יכולים לחוות קשיים בתקשורת וקשיים בהתמודדות עם שפה מורכבת מדי ומשמעות כפולה וכן לפרש דברים מסוימים פשוטם כמשמעם. בנוסף, אנשים הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי עשויים להזדקק גם לגיבויים חזותיים ולהנחיות כתובות.

דמיון – ילדים ומבוגרים עם אספרגר נוטים להיות בעלי נוקשות מחשבתית משמעותית, להשקיע זמן רב בבנייה ובניהול לוחות זמנים ושגרה ולהתקשות בהבנת מושגים שאינם "שחור או לבן".

חשוב לציין, כי תסמונת אספרגר, הקרויה כך על שם הנס אספרגר, אושרה כהפרעה נבדלת מרצף הספקטרום האוטיסטי רק בשנות התשעים המוקדמות.

העובדה שילד או מבוגר מאובחן כבעל אספרגר אינה מעידה כי הוא פחות אינטליגנטי מאשר אנשים אחרים. למעשה, מחקרים רבים מראים כי אנשים עם אספרגר הינם לעתים קרובות בעלי רמת אינטליגנציה (IQ) גבוהה מהממוצע בתחומים מסוימים ועשויים להצטיין במתמטיקה ובמוסיקה. 

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים:

תסמונת אספרגר: מאפיינים

תסמונת אספרגר, על פי ההגדרה, הינה לקות חברתית המשפיעה על הדרך בה ילדים ומבוגרים מתייחסים לאחרים, כיצד הם מתקשרים עמם, כיצד הם מתמודדים עם לחץ וכיצד הם מפרשים מצבים חברתיים שונים. 

אנשים הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי ומאובחנים כבעלי אספרגר או אוטיזם עשויים להיות נחרצים במיוחד, לחוות קשיים ביצירת חברויות ובעלי עניין מיוחד ועז בתחום אחד.

בשל כך, לעתים קרובות ילדים עם אספרגר יהיו חשופים להתגרויות או מעשי בריונות בבית הספר, בצבא ובאקדמיה.

כאמור, תסמונת אספרגר נפוצה הרבה יותר אצל גברים מאשר נשים, אם כי נשים עשויות גם כן להימצא על רצף הספקטרום האוטיסטי.

כמו כן, אנשים מכל הגזעים והלאומים עשויים להיות בעלי תסמונת אספרגר ואנשים מפורסמים רבים לאורך ההיסטוריה תוארו כמי שהראו מאפיינים של אספרגר או אוטיזם, כולל אלברט איינשטיין ואייזיק ניוטון. 

אבחון אספרגר

מחלת אספרגר

תסמונת אספרגר הינה הפרעה מוחית מורכבת אשר נולדים עמה והיא איננה ניתנת לריפוי, אך אין זה יהיה נכון להגדירה כ"מחלת אספרגר".

בנוסף, קיימות אפשרויות טיפול רבות ומגוונות שמטרתן לעזור ולתמוך באנשים הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי.

כהורים, דעו כי ישנם מגוון סוגי פסיכולוגים, מטפלים ואנשי מקצוע נוספים המתמחים בעבודה עם ילדים ומבוגרים הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי ויכולים להציע לכם ייעוץ, אבחון וטיפול מקצועיים.

כמו כן, ישנם ארגונים ועמותות רבות המסייעות במידע ותמיכה נוספת, מעבר למה שהמוסד לביטוח הלאומי מספק.

להתחתן עם אספרגר

זכרו כי תסמונת אספרגר אינה מחלה או בעיה בריאותית, אלא מדובר במוגבלות לכל החיים.

בעזרת אבחון מוקדם וטיפול מקצועי הולם, ילדים הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי יכולים לחיות חיים מוצלחים, ללמוד בבתי ספר רגילים, להיות בזוגיות ובעלי קריירות מצליחות כאנשים מבוגרים.

אנשים עם תסמונת אספרגר יכולים למצוא עבודה במשרה מלאה, להמשיך בלימודים אקדמיים, למצוא בן או בת זוג לחיים ולהתחתן עמם.

לדוגמא, אנשים רבים על רצף הספקטרום האוטיסטי בוחרים לעבוד במשרה מלאה, בעוד אחרים מעדיפים לעבוד רק במשרה חלקית כדי שיוכלו לעסוק בתחביבים שלהם במסגרת הזמן החופשי.

בנוסף, רבים יכולים ובוחרים להתחתן עם אספרגר, בעוד אחרים נשארים רווקים לנצח.

אספרגר בתפקוד גבוה

ילדים ומבוגרים עם אספרגר בתפקוד גבוה הינם בעלי איכויות וכישורים רבים, כולל:

• רמת מהימנות גבוהה
• חריצות
נטייה לדייקנות
אמינות
מחויבות
נאמנות
שאיפה לשגרה

בנוסף, הם רוכשים ידע עשיר בתחומים מיוחדים – מה שיכול להיות מועיל במיוחד עבור מעסיקים רבים.

לדוגמא, לעתים קרובות הם טובים בזכירת עובדות ומספרים וכן בעלי זיכרון טוב לפרטים.

אנשים עם תסמונת אספרגר עשויים להיות גם בעלי יכולת ריכוז טובה בעת משימות ומטלות שאחרים מוצאים כמשעממות וחוזרות על עצמן.

יתרה מכך, הם יכולים להיות בעלי חשיבה לוגית מפותחת במיוחד ומיומנים מאוד בפתרון בעיות לוגיות מורכבות.

טיפול בתסמונת אספרגר

תסמונת אספרגר: אבחון

הפרעת קשב וריכוז מתפתחת בילדות ובעיקר בגיל הרך, כאשר ילדים הסובלים מ-ADHD מתקשים לשים לב, להתמקד וללמוד.

במרבית המקרים, ילדים ימשיכו לחוות תסמינים אלה במהלך גיל ההתבגרות ובהמשך כמבוגרים, אם כי אחוז מסוים יחוו ירידה משמעותית בתסמינים ככל שהם ילכו ויתבגרו.

חשוב לציין, כי הפרעת קשב וריכוז אינה חלק מרצף הספקטרום האוטיסטי, אולם תסמונת אספרגר ו-ADHD משתייכות לקבוצה גדולה יותר של הפרעות נוירו-התפתחותית.

בשל כך, הן חולקות תסמינים ומאפיינים משותפים רבים ולעתים אנשים עשויים להתבלבל ביניהן.

באופן כללי, התסמינים המשותפים לשני המצבים כוללים:

• קושי לשבת בשקט
• קושי חברתי
קושי באינטראקציה עם אחרים
אפיזודות תכופות של דיבור בלתי פוסק
אימפולסיביות
חוסר יכולת להתמקד בדברים שאינם מעניינים

יחד עם זאת, למרות שהן חולקות מאפיינים רבים, ישנם מספר גורמים המבדילים בין תסמונת אספרגר והפרעת קשב וריכוז.

אבחון אספרגר אצל ילדים

אין תחליף לאבחון מקצועי של איש מקצוע המתמחה בעבודה עם ילדים ובני נוער הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי, אולם הרשימה הבאה כוללת תסמינים מרכזיים של תסמונת אספרגר בגיל הרך ועשויה לשמש אתכם כשאלון אבחון עצמי לא רשמי, בטרם הנכם פונים עם ילדכם לאבחון מקיף:

• היעדר יכולת לפתח תקשורת לא מילולית, כולל קשר עין, הבעות פנים ומחוות גוף וכן היעדר יכולת להבין את רגשותיהם של אנשים אחרים.

• חוסר באבני דרך המקושרות לתהליך התפתחות המיומנות המוטוריות, כולל תפיסת כדור וכדרור כדורסל וכן דיבור מונוטוני או בקצב בלתי אחיד.

• התעניינות אובססיבית בנושא מסוים וממוקד מאוד, כולל סטטיסטיקות של ענפי ספורט שוליים או בעלי חיים מיוחדים.

לעומת זאת, ילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) נוטים להיות מוסחים בקלות, חסרי סבלנות, לחוות קשיי למידה, בעלי צורך לגעת ולשחק עם כל דבר שנקלע בדרכם, במיוחד בסביבה חדשה, וכן מגיבים ללא איפוק והתחשבות באחרים כאשר מתרגזים או חשים מוטרדים.

חשוב לציין, כי תסמינים של הפרעת קשב וריכוז נוטים לבוא לידי ביטוי באופן שונה בין גברים לנשים, כאשר גברים נוטים יותר לגלות היפראקטיביות וחוסר קשב פסיכומוטורי, בעוד שנשים נוטות יותר לחלום בהקיץ ולא לשים לב לדברים, ללא גילויי אי שקט משמעותיים.

במידה והנכם חושדים כי ילדכם או אתם סובלים מתסמונת אספרגר, אוטיזם, הפרעת קשב וריכוז (ADHD) או כל מצב התפתחותי או התנהגותי אחר, קבעו פגישה עם איש מקצוע בהקדם והתייעצו עמו האם יש צורך באבחון מקצועי.

הביאו עמכם את המסמכים הרפואיים ורשימת שאלות שברצונכם לשאול את המומחה.

זכרו כי תהליך של אבחון אספרגר והגעה לאבחנה עשויים לארוך מספר חודשים ואף שנים, כך שהשתדלו להיות סבלניים ונהגו כסנגורים של ילדכם על מנת שיזכו לקבל את כל העזרה והתמיכה המקצועית הדרושה להם כדי להצליח.

מכיוון שכל ילד על רצף הספקטרום האוטיסטי הוא שונה, הקפידו לעבוד יחד עם איש המקצוע כדי לוודא שילדכם עומד באבני הדרך של תהליך הגדילה וההתפתחות שלו.

במידה ולא, שוחחו עם המומחה לגבי סיבות אפשריות, כולל תסמונת אספרגר, אוטיזם, PDD-NOS והפרעת קשב וריכוז.

רצף הספקטרום האוטיסטי - המדריך המלא בנושא אוטיזם
נגן וידאו אודות רצף הספקטרום האוטיסטי - המדריך המלא בנושא אוטיזם

אבחון אספרגר אצל מבוגרים

אבחון מקצועי של אספרגר המוכר לצורך הביטוח הלאומי נערך על ידי מספר אנשי מקצוע המתמחים בעבודה עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים הנמצאים על רצף הספקטרום האוטיסטי.

מומחים אלה כוללים:

פסיכולוג מומלץ המאבחן ומטפל בבעיות רגשיות והתנהגותיות
• פסיכיאטר מומחה בבריאות הנפש היכול להמליץ על טיפול תרופתי
נוירולוג המטפל במצבים של המוח ומערכת העצבים
רופא ילדים התפתחותי מומחה בבעיות דיבור ושפה ובעיות התפתחותיות אחרות

אנשי המקצוע השונים יתבוננו בכם או בילדכם במצבים שונים כדי לראות מקרוב כיצד אתם או הם מתקשרים ומתנהגים עם הסביבה.

בנוסף, הם ישאלו אתכם שאלות הנוגעות להתנהגות שלכם או של ילדכם, כגון:

• מהם התסמינים ומתי שמתם לב אליהם לראשונה?
• מתי ילדכם או אתם למדתם לדבר וכיצד אתם מתקשרים?
• האם אתם ממוקדים בנושאים או פעילויות מסוימות?
האם יש לילדכם או לכם חברים וכיצד אתם מקיימים עמם אינטראקציה?

אפשרויות טיפול בתסמונת אספרגר

ילדים ומבוגרים בעלי תסמונת אספרגר הינם שונים אחד מהשני ולכן אין גישה טיפולית אחת ויחידה המתאימה לכולם, כך שייתכן ותאלצו לנסות מספר דרכי טיפול שונות בטרם תמצאו את הגישה שעובדת הכי טוב עבורכם או עבור ילדכם.

להלן מספר אפשרויות טיפול לילדים ומבוגרים המאובחנים על רצף הספקטרום האוטיסטי:

קבוצות אימון מיומנויות חברתיות – האימון יכול להיעשות בקבוצות או במפגשים פרטניים, כאשר המטפל ילמד אתכם כיצד לתקשר עם אחרים ולהביע את עצמכם בדרכים הולמות יותר. זכרו כי מיומנויות חברתיות נלמדות לרוב בצורה הטובה ביותר על ידי חיקוי התנהגות טיפוסית של אנשים אחרים.

טיפול בשפה ודיבור – מסייע בשיפור כישורי התקשורת של ילדים. לדוגמא, ילדכם יקבל שעורים בהם הוא ילמד כיצד להמשיך בשיחה עם אנשים ולהבין רמזים חברתיים, כגון תנועות ידיים וקשר עין.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – מאפשר לילדים ומבוגרים לשנות את דרך החשיבה שלהם, כך שיוכלו לשלוט טוב יותר על רגשות והתנהגויות חוזרות ונשנות. בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), אנשים עם תסמונת אספרגר יכולים להתמודד עם סיטואציות שונות, כגון התפרצויות זעם, חרדה ואובססיות.

הדרכת הורים – במקביל לטיפול הרגשי של ילדכם, תלמדו לעשות שימוש בטכניקות שהוא ילמד בטיפול, כך שתוכלו לעבוד עמו על כישורים חברתיים גם בבית. משפחות רבות פונות לקבלת הדרכת הורים פרטנית כדי ללמוד להתמודד באופן נכון עם האתגרים הכרוכים בחיים משותפים עם ילד המאובחן עם תסמונת אספרגר או אוטיזם.

ניתוח התנהגות יישומי – טכניקה המעודדת מיומנויות חברתיות ותקשורת חיובית אצל ילדים ומרתיעה התנהגויות שאתם הייתם מעדיפים לשפר ולשנות. במהלך הטיפול, המטפל עושה שימוש בשבחים וחיזוקים חיוביים אחרים כדי להשיג תוצאות.

טיפול תרופתי – לא קיימות תרופות המטפלות באופן ישיר בתסמונת אספרגר, אולם תרופות מסוימות עשויות לעזור בטיפול בתסמינים המקושרים לרצף הספקטרום האוטיסטי, כגון חרדה ודיכאון.

חשוב לציין, כי בעזרת טיפול מקצועי נכון, אתם וילדכם תוכלו ללמוד לשלוט ולנהל כמה אתגרים חברתיים ותקשורתיים שאתם מתמודדים עמם, כמו גם להצליח בלימודים, להכיר בן או בת זוג ולחיות חיים מאושרים.

טיפול באספרגר - סיכום

חשוב לדעת כי במכון דרור, האבחון והטיפול בתסמונת אספרגר נערך על-ידי צוות מקצועי, בעל ניסיון רב שנים אשר כולל פסיכולוגים ופסיכולוגיות המתמחים בעבודה אבחונית וטיפולית עם ילדים, בני נוער ומבוגרים.

אנו, במכון דרור, מאמינים כי היכולות האמיתיות מתגלות כאשר המאובחן או המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים שאף מאפשרים ליהנות מחוויית האבחון או הטיפול.

למידע נוסף ולקביעת מועד לאבחון וטיפול בתסמונת אספרגר בגבעתיים – חייגו 03-3723067 או השאירו את פרטיכם באתר ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

רותי פרגר-מאור
רותי פרגר-מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה עם ניסיון של 35 שנה באבחון, ייעוץ וטיפול בילדים, נוער ומבוגרים. מתוך שליחות אמיתית לעתיד טוב יותר של החברה הישראלית, רותי הקימה ב-2008 את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך. בנוסף, רותי מעבירה סדנאות, הדרכות להורים ומורים ואף מנהלת בהתנדבות קרן תרומות בתחומי החינוך והרווחה.

רוצה לקרוא עוד?

מאמרים מותאמים אישית במיוחד בשבילך

טיפול באוטיזם
טיפול באוטיזם: שיטות טיפול רגשי לילדים ולמבוגרים אוטיסטים

הרצף האוטיסטי הוא רחב ומגוון – ולכן גם הטיפול במי שמתמודדים עם אוטיזם כולל שורה ארוכה של כלים שיכולים לשפר את החיים בדרכים שונות. במסע הזה אסור לזנוח גם את התמיכה בבני המשפחה – שלא תמיד מודעים לאתגרים שהם יידרשו להם או לדרכים הנכונות לסייע ליקיריהם.

המדריך המלא >>
אוטיזם ASD
אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה או נמוך: תסמינים וסימנים לאוטיזם (ASD)

אוטיזם הינה הפרעה נוירו-התפתחותית אשר לרוב מאובחנת כבר בשלוש השנים הראשונות לחיים ונמשכת לאורך כל מחזור החיים. הפרעה זו מאופיינת בליקויים מתמשכים בתקשורת ובאינטראקציות חברתיות וכן בדפוסי התנהגות, תחומי עניין או פעילויות צרים וייחודיים החוזרים על עצמם.

המדריך המלא >>
הפרעה התפתחותית נרחבת PDD NOS
PDD-NOS: מה זה? מה ההבדל בין PDD ל-ASD? אבחון וטיפול ב-PDD

PDD-NOS הינה הפרעה המאופיינת בהתנהגות חברתית לא קונבנציונלית או בלתי הולמת, מיומנויות שפה ודיבור מפותחות, פיתוח לא אחיד של כישורים שונים, ליקויים בתקשורת מילולית ו/או לא מילולית, רגישות חושית מוגברת, התנהגויות חוזרות או טקסיות וקושי במעברים.

המדריך המלא >>

הצעד הראשון לחיים טובים מתחיל כאן

לתיאום פגישה מקצועית עם המומחים שלנו, יש למלא את הפרטים הבאים: